
Cartonul este reciclabil, în teorie
Mai mult de 80% din cumpărăturile noastre vin în ambalaje de carton. Tot acest carton din gospodării ajunge la gunoi. Pentru mulți dintre noi reciclarea propriului gunoi este un subiect despre care nu știm foarte multe. Nici nu prea interesează iar dezinteresul este alimentat și de faptul că ridicarea gunoiului este gratuită, cel mult se plătește o taxă anuală modică.
Dacă totuși, animați de spiritul civic, am fi curioși cum se reciclează așa-zisul gunoiul municipal am afla că majoritatea orașelor colectează două tipuri sau fracții, umedă și uscată. Colectarea este finanțată de municipalitate (un caz concret de colectare municipală în acest video: https://youtu.be/TPzYnoJ2RLo )
Tratat în mod responsabil de către cetățeni, cartonul ar trebui să ajungă în fracția uscată. Dacă îl punem în fracția umedă, probabil va ajunge la groapa de gunoi unde, prin descompunere, va produce metan. Ce face metanul:
- este de peste 25 de ori mai dăunător ca gaz cu efect de seră decât bioxidul de carbon
- te poate ucide dacă îl respiri (pentru că oprește absorbția de oxigen)
- este foarte exploziv
Nu tot cartonul se reciclează
O parte din carton ajunge la procesatorii care sortează fracția uscată. Aici cartonul contaminat cu plastic, uleiuri sau ceară este scos din circuitul de reciclare. El este trimis tot la groapa de gunoi sau este ars.
În fine, dacă prin condiționările enumerate anterior cartonul este considerat bun de reciclat atunci el ajunge într-o presă de balotat pentru reciclare. Baloții rezultați sunt vânduți către un producător de carton.
Este reciclarea viabilă economic?
Pentru o municipalitate, reciclarea cartonului vine cu un cost foarte important. Colectarea, contaminarea și operațiunile de sortare fac acest proces ca din punct de vedere economic să arate foarte rău: costurile de reciclare sunt de până la 60 de ori mai mari decât veniturile din vânzarea baloților.
În schimb, pentru un operator economic care rămâne cu foarte mult carton necontaminat și care investește într-o presă performantă, reciclarea poate genera venituri de câteva mii de euro pe an.
Cât de des poate fi reciclat cartonul?
De fiecare dată când cartonul este reciclat, fibrele sale devin tot mai scurte, făcându-l din ce în ce mai subțire și mai puțin durabil. Produsele din hârtie, inclusiv cartonul, pot fi reciclate de 5 până la 7 ori.
În ultimul său ciclu de viață, cartonul poate fi transformat într-o pastă de hârtie și folosit pentru ziare și cutii de ouă. Care ajung în final și ele la groapa de gunoi.
În ce produse se transformă cartonul reciclat?
Cartonul este reciclat și transformat în pungi de hârtie, prosoape de hârtie, șervețele și hârtie de ambalat.
De asemenea, este transformat în … carton. De exemplu, poate fi transformat în cutii de carton ondulat utilizate pentru expediere și ambalare. Sau poate fi transformat într-un carton mai subțire și folosit pentru cutii precum cutiile de cereale.
Și totuși reciclarea cartonului merită efortul
Reciclarea cartonului, cu toate costurile sale, nu este lipsită de imperfecțiuni, dar este totuși de preferat decât să nu o faci. Iată câteva motive care ar trebui să te facă mai responsabil:
- reciclarea unei singure tone de carton poate salva 17 copaci
- reciclarea unei tone de carton poate economisi 4.000 kW de electricitate și 6,6 milioane de BTU (un BTU este totalul de energie necesar pentru a încălzi un litru de apă cu un grad)
- la producția unei tone de carton din lemn se generează bioxid de sulf, un gaz care provoacă ploi acide; reciclarea reduce poluarea cu bioxid de sulf cu 50%
- dacă trimiteți cartonul la groapa de gunoi poluați aerul cu metan iar o tonă de carton ocupă acolo 9 metri cubi
- producția de carton nou necesită foarte multă apă; se economisesc aproximativ 7.000 de tone de apă la fiecare tonă de carton pe care o reciclăm