Folii pentru ambalarea deșeurilor uscate

RaniBond oferă calitate în procesul transformării deșeurilor în energie

Una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă industria Waste-to-Energy (WtE), aflată într-o creștere rapidă, este menținerea integrității baloților de deșeuri ambalați, pe măsură ce trec printr-un  proces de manipulare și logistică solicitant.

Presă automată de balotat deșeuri menajere solide APK-ES

Conform Băncii Mondiale, în condițiile în care generarea globală de deșeuri solide va crește la peste șase milioane de tone pe zi în următorii cinci ani, este luată tot mai mult în considerare oportunitatea de a incinera deșeurile municipale uscate, pentru încălzire și generarea de energie. Procesul depinde și de soluția tehnică de a incinera deșeurile fără a emite gaze periculoase. Faptul că deșeurile pot fi transformate în energie în siguranță, evitând astfel depozitele de gunoi și emisiile de metan cu care acestea sunt asociate, este considerat un avantaj general.

Logistica baloților de deșeuri

Transportul deșeurilor municipale uscate necesită baloți rezistenți

În mod ironic, unele țări care au instalații de incinerare au și  o penurie de deșeuri adecvate pentru ardere. În alte cazuri, în zonele cu prea multe deșeuri utilizabile nu sunt suficiente stații de incinerare și generare de energie. Astfel, a devenit o necesitate transportul acestui tip de combustibil sub forma baloților de deșeuri municipale uscate.

Deșeurile municipale solide (municipal solid waste – MSW) procesate ca un combustibil solid recuperat (solid recovered fuel – SRF) și combustibil derivat din deșeuri (refuse-derived fuel – RDF) sunt comprimate în baloți care apoi sunt ambalați. Rani Plast produce ambalaje pentru deșeuri – folia RaniBond, special pentru acest scop. Logistica deșeurilor astfel balotate implică de obicei transportul cu camionul, depozitarea pe termen scurt, transportul suplimentar și manipularea înainte de a ajunge la destinație – stația de incinerare și producere a energiei.

Pericolul de deteriorare a baloților în timpul procesului logistic este unul considerabil. În timp, baloții rupți și scurgerile pot genera costuri suplimentare. Pot exista consecințe mai grave atunci când vine vorba de reînnoirea autorizațiilor pentru procesare dacă scurgerile baloților sau mirosul dăunează mediului. Deci, interesul pentru menținerea integrității balotului este clar.

Transportul combustibilului sub formă de baloți de deșeuri ambalați cu folie a devenit o necesitate.

Trebuie asigurată calitatea de-a lungul lanțului de valoare

Rani Plast consideră că promovarea calității și o înțelegere totală a lanțului valoric sunt cheile pentru o industrie mai sigură, mai eficientă și de încredere. Patrik Högkvist, directorul de dezvoltare al firmei Rani Plast:

„Industria WtE trebuie să ceară calitate pe tot parcursul lanțului de procesare a baloților de deșeuri.” El încurajează industria WtE să stabilească un dialog cu furnizorii de folie pentru a explora modalități de îmbunătățire a calității.

Și alte companii din industria WtE sunt de acord.  Stockholm Exergi furnizează încălzire și electricitate derivate din incinerarea deșeurilor la peste 800.000 de oameni și 400 de întreprinderi din oraș. Mårten Eriksson, șeful departamentului de reciclare și combustibili recuperați de la Stockholm Exergi a repetat mesajul despre implementarea celor mai bune practici pentru manipularea baloților pe tot parcursul lanțului de transport.

„De exemplu, baloții ambalați pot fi deteriorați atunci când stivuitoarele cu furcă îi manipulează neglijent”, a spus Mårten, adăugând că toată lumea, de la stivuitoriști și autorități portuare până la cei care operează macarale cu gheară, ar trebui să fie conștienți de necesitatea de a manipula baloții în mod corespunzător.

Jan Knutar, Manager de vânzări la Rani Plast, a explicat că folia RaniBond posedă caracteristicile tipice ale foliei extrudate prin suflare, cum ar fi rezistența, aderența eficientă și o elongație ce permite până la 70% preîntindere. Este dezvoltată și testată special pentru mașinile de ambalat deșeuri. Funcționalitatea, calitatea și rezistența sunt toate aspecte fundamentale pentru produsele Rani Plast.

Un nou tip de folie cu material reciclat

În această vară, Rani Plast a lansat RaniBond EcoL, o folie fabricată din materie primă reciclată care reduce considerabil amprenta de carbon a produsului. Acest aspect prezintă un interes din ce în ce mai mare pentru afacerile industriei WtE. Directorul de dezvoltare al rani Plast, Patrik Högkvist, a subliniat că rezistența foliei este o prioritate mare  și în industria deșeurilor, ea nu se limitează doar la ambalajul produselor din fabrici.

Dezvoltarea foliei este în curs de desfășurare și este urmărită o amprentă de carbon zero pentru acest tip de folie.

}n calitate de client, Mårten Eriksson a salutat utilizarea foliilor fabricate folosind materii prime reciclate, cum ar fi RaniBond EcoL, care sprijină propriul obiectiv al Stockholm Exergi de a urmări sustenabilitatea și de a reduce amprenta de carbon. El a adăugat:

„RaniBond EcoL este un produs specific pentru mașini de balotat deșeuri și este bine să vedem o folie care folosește materie primă reciclată, mai eficientă pentru afacerile cu baloți de deșeuri.”

RaniBond EcoL are o amprentă de carbon considerabil mai mică în comparație cu filmele standard. Patrik Högkvist a spus că dezvoltarea este în curs de desfășurare și compania vizează o amprentă de carbon zero pentru acest tip de film.

Amprenta de carbon, în kg, pentru diferite tipuri de folie RaniBond