Ce echipamente sunt necesare pentru managementul integrat al deșeurilor

Echipamente utilizate în centrele pentru eliminarea deșeurilor

Iată câteva tipuri de mașini utilizate de firmele de reciclare sau de centrele de management integrat al deșeurilor (CMID) și pentru ce sunt folosite:

 • Desfăcătoare de saci
 • Perforatoare de PET
 • Benzi transportoare
 • Separatoare, sortatoare, afânătoare
 • Tocătoare universale
 • Prese de balotat
 • Rafinatoare de hârtie
 • Granulatoare
 • Foarfece rotativă
 • Prese tip ghilotină pentru bobine
 • Site rotative
 • Prescontainere, compactoare de gunoi

Mai sus sunt enumerate doar câteva dintre utilajele care pot fi folosite pentru reciclare. Dacă sunteți interesat să intrați într-o afacere legată de reciclare, trebuie să vă creați mai întâi un plan. Realizați acest plan cu ajutorul profesioniștilor din industrie.

Desfăcătoare de saci

Această mașină este folosită pentru deschiderea sacilor sau pungilor, astfel încât să nu fie nevoie să le tăiați manual și să puteți lăsa conținutul sacilor intact până la momentul deschiderii. Această mașină este modulară, așa că o puteți regla în funcție de tipul sau dimensiunea sacilor cu care aveți de-a face.

Perforatoare de PET

Perforatorul taie și deformează sticlele de plastic. Astfel, acestea sunt compactate mai eficient obținându-se o densitate mai mare. Perforatorul de PET poate fi montat după caz, pe transportorul care asigură alimentarea preselor de balotat sau direct în pâlnia presei de balotat unde se manevrează cu ajutorul unor cilindri hidraulici.

Benzile transportoare

Benzile transportoare cu lanț sunt utilizate pentru alimentarea continuă a preselor de balotat cu canal, complet automate. Lățimea utilă de la 800-1600mm.

Separatoare, sortatoare, afânătoare

Cunoscute și sub denumirea de mașini de sortare, sarcina lor este de a separa diferite tipuri de deșeuri reciclabile de gunoi. Folosesc un disc screener sau un filtru, ciur,  pentru a distinge tipurile de gunoi și a le separa de restul. Aceste mașini sunt foarte flexibile, deoarece le puteți modifica pentru a sorta diferite tipuri de deșeuri. Puteți folosi o stație de sortare pentru a separa carton, pet, metale, pentru a îndepărta lichide sau pentru a sorta lemnul din pietre și altele.

Tocătoare universale

Tocatoarele sunt foarte uile în reciclare. Este mașina  responsabilă pentru tăierea deșeurilor în bucăți mai mici. Fie că este vorba de plastic, hârtie sau alte deșeuri, este important să le tăiați mai întâi înainte de a le transfera la o altă mașină de procesare utilizată în reciclare.

Prese de balotat

O presă de balotat este o mașină foarte esențială în procesul de reciclare. Acestea comprimă materialele reziduale în baloturi sau într-un pachet strâns. După procesarea inițială, deșeurile sunt adesea presate pentru a deveni baloturi pentru a fi transportate la o altă unitate pentru a finaliza procesul de reciclare sau depozitate în depozit, în așteptarea unui alt proces.

Rafinator de hârtie

Pentru o unitate de reciclare specializată în reciclarea hârtiei, un rafinator de hârtie ar fi foarte vital pentru a se asigura că produsul finit este de înaltă calitate. Un rafinator de hârtie filtrează fibra din hârtie pentru a îmbunătăți capacitatea fibrelor de a se lega între ele, creând o hârtie reciclată mai puternică și mai fină.

Granulatoare

Această mașină taie sau zdrobește materialele reziduale în bucăți minuscule sau granule. Materialele reziduale de dimensiunea granulelor sunt mai ușor de transportat sau depozitat. De asemenea, ar putea fi necesar ca materialele să fie transformate în granule înainte de a trece la următorul proces.

Foarfece rotativă

Această mașină se rotește lent, are un cuplu mare și un concasor cu ax dublu. Este ideal pentru tăierea unui volum mare de plastic, metal, fire și alte deșeuri în bucăți mai mici.

Presă tip ghilotină pentru bobine

Această mașină este disponibilă în general în variantă de acționare hidraulică. Presele tip ghilotină sunt folosite pentru a tăia bobinele de hârtie problematice sau defecte și pentru a separa produsul din hârtie de miez. Hârtia separată și tăiată va trece apoi la un alt proces pentru a finaliza reciclarea. Unele despicatoare de bobine sunt, de asemenea, configurate pentru a tăia nu doar hârtiile, ci și bobinele de aluminiu. Poate fi folosit și pentru a tăia baloturi de mănunchiuri compactate din diverse materii prime.

Sită rotativă, ciur trommel

Această mașină este ideală pentru instalațiile de procesare de reciclare care se ocupă în mod specific de materiale plastice. Facilitează sortarea manuală, este poziționată de regulă după un desfăcător de saci, fracția mare mergând către sortare. Sita rotativă (ciur trommel) este folosită pentru separarea fracției umede, pentru curățarea, uscarea și separarea diferitelor tipuri de materiale plastice zdrobite. Rotorul separatorului cu centrifugă rulează la 1.500 de rotații pe minut. Trommelul perforat, pe de altă parte, merge în sens opus. Plasticul greu se va scufunda în partea de jos, în timp ce materialele mai ușoare non-plastice și apa vor fi separate prin trommel perforat și aruncate afară. Acestea merg de regulă către o stație de compostare.

Prescontainere, compactoare

Sunt utilizate pentru compactarea deșeurilor menajere ce se face in containerul alimentat printr-o gură de alimentare. Sunt utilizate pentru a transporta deseurile compactate a caror volum a fost redus astfel pe distante scurte, până la stația de transfer sau stația de sortare. Utilizatorii ideali ai acestor prescontainere sunt firmele de salubritate.

Variantele mai simple de compactoare pentru gunoi menajer pot fi utilizate de unități de alimentație publică, asociații de proprietari. Sunt folosite pentru a optimiza costurile cu colectarea deșeurilor, reducând volumul acestora prin compactare direct în containere.

Mai sus sunt enumerate doar câteva dintre utilajele care pot fi folosite pentru reciclare. Dacă sunteți interesat să intrați în detalii privitor la echipamentele de reciclare, vă ajutăm să vă creați un plan.