Simbolurile de pe ambalaje te ajută să reciclezi corect deșeurile

Ambalajele produselor puse pe piață de producători au tipărite simboluri ce dau indicații privind procesul de colectare separată, tratare, valorificare și eliminare a deșeului rezultat. Cunoașterea acestor simboluri ajută la înțelegerea acestor procese și la conformarea privind colectarea separată. 

Simbolul transmite că ambalajul poate fi reciclat. Acest simbol nu garantează totuși că ambalajul va fi reciclat și nu va ajunge la groapa de gunoi. De asemenea, acest simbol nu ne spune că ambalajul este realizat din materiale reciclate.

Simbolul promovează un comportament responsabil față de mediu. Nu se oferă informații despre reciclare ci se încurajează utilizarea coșurilor de gunoi.

Simbolul transmite că ambalajul este sigur pentru ambalarea produselor alimentare.

Simbolul transmite să colectăm separat recipientul din sticlă, în containerele dedicate acestui tip de deșeu.  Sticla este singurul tip de deșeu care poate fi reciclat la infinit. În alte țări, recipientul din sticlă este colectat separat, pe culori, sticla transparentă fiind cea mai valoroasă. Pe de altă parte, oglinzile, geamurile, vesela, sticla termorezistentă, cristalul sau becurile NU se reciclează în containerele pentru sticlă.

Simbolul transmite că ambalajul este din aluminiu și poate fi reciclat în containerul destinat metalului.  Uneori acest container este comun pentru plastic și metal.

Simbolul transmite că aparatele electrice de tip electrocasnice, telefoane mobile, aparatura IT nu trebuie aruncate la coș ci trebuie colectate în centre dedicate de colectare pentru DEEE (deșeuri de echipamente electrice și electronice).

Simbolul atestă că producătorul ambalajului respectiv este participant activ, finanțator într-un proiect privind recuperarea și reciclarea deșeurilor. Punctul verde este un simbol de licență utilizat pe ambalaje pe unele piețe europene care arată că a fost plătită o taxă pentru a finanța reciclarea ambalajului respectiv atunci când acesta devine deșeu. Sigla este o marcă înregistrată protejată la nivel mondial. Simbolul este denumit GREEN DOT. În germană: Der Grüne Punkt.

Simbolul indică faptul că ambalajul este reciclabil, dar transmite și procentul de material reciclat din care a fost realizat ambalajul.

Sigla Forest Stewardship Council®️ (FSC) identifică ambalajele/produsele care conțin lemn din păduri bine gestionate (acest proces necesită certificare). Notă: utilizarea siglei necesită permisiunea organizației.

Tereftalatul de polietilenă  (PET) este unul dintre cele mai frecvente materiale plastice utilizate pentru ambalare (sticle de băuturi, alți recipienți etc.). Este reciclabil.

Polietilena de înaltă densitate (HDPE) este un alt material plastic des întâlnit, fiind folosit pentru sticle de lapte, precum și pentru jucării, ustensile de bucătărie și izolarea cablurilor. De obicei reciclabil (în funcție de capabilitățile firmelor de reciclare din aria respectivă, acestea comunică dacă primesc HDPE pentru reciclare).

Clorura de polivinil (PVC) este folosită pentru fabricarea ramelor de ferestre și uși, dar este folosită și pentru izolarea cablurilor, pardoseli și încălțăminte. Nu este reciclabilă.

Polietilena de joasă densitate (LDPE), uneori folosită la jucării, este folosită în mod obișnuit pentru ambalaje flexibile și folii de ambalare. Sunt materiale reutilizabile, dar de obicei nu sunt reciclabile. Uneori LDPE poate fi reciclat, cu toate acestea, modul în care se face acest lucru și complexitățile cu care se confruntă procesatorii depind de natura plasticului. De exemplu, produsele flexibile sunt mai greu de reciclat, mai ales că tind să fie contaminate de produsul pe care îl ambalează. Forma mai rigidă de LDPE este mai ușor de reciclat și poate fi adesea colectată și reciclată prin programe de reciclare semnalizate corespunzător.

Polipropilena (PP) este adesea folosită pentru produse care sunt turnate prin injecție și suflate, plus pentru capace de sticle, recipienți pentru alimente și benzi de ambalare. De obicei, poate fi reciclat.

Polistirenul (PS) este folosit pentru materiale de protecție pentru ambalaje, cornișe și plinte pentru decorare dar și cutii, tăvi pentru mâncare la pachet și alte produse pentru izolare. Nu este reciclabil dar se poate reutiliza în alte scopuri. Acum este interzisă utilizarea PS pentru ambalaje de unică folosință.

Alte tipuri de plastic nedefinite de grupele anterioare sunt incluse în această categorie (de exemplu, ABS, policarbonat, bisphenol). În general, plasticul din această grupă nu este reciclabil.