Capsatoare pentru producția de mobilier

Capsatoarele sunt echipamente foarte eficiente în producția de mobilă. Prin înlocuirea cu capse a șuruburilor și cuielor se obține o viteză de lucru mai mare cu costuri mai mici. Principiul de funcționare este simplu, capsatorul utilizează capse pentru a prinde între ele două sau mai multe componente. Utilizarea unui capsator pentru a face o prindere solidă are câteva avantaje, mai ales când comparăm capsarea cu baterea cuielor:

  • capsarea este mai rapidă
  • poți să te ajuți cu mâna liberă pentru a fixa piesele
  • capsatorul poate fi ușor folosit și în locuri mai puțin accesibile

Construcția capsatoarelor diferă în funcție de principiul de acționare utilizat. Vorbim astfel de trei tipuri de acționări: mecanic (manual), electric și pneumatic.

Capsatoare mecanice

Capsator pentru Baza Superioara C.561M22
Capsatorul cu acționare manuală A.560M22 este un capsator fabricat in Suedia si folosit pentru uz profesional. Foloseste capsele JK560 cu lungimea piciorului de 22mm.

Aceste instrumente manuale au cel mai simplu mecanism de acționare, ce nu necesită abilități speciale. Mecanismul capsatorului este acționat de un arc, care, atunci când apăsați declanșatorul, trage cu capse în elementele din lemn. Simplitatea produsului este cheia durabilității acestuia. Modelele de capsatoare manuale precum A.560M22, sunt utilizate preponderent pentru confecționarea cutiilor de carton pentru ambalarea mobilierului, sunt ergonomice, nu au nevoie de conexiune la rețeaua de curent sau de aer comprimat și nu au nevoie de accesorii suplimentare (baterii, încărcătoare, etc.).

Capsatoare electrice

Capsator cu Laser
Capsatorul cu acumulator C.561B22 este ergonomic, ușor și economic de utilizat. Foloseste capsele JK561 cu lungimea piciorului de 22mm. Recomandat pentru închiderea cutiilor de carton.

Un pistol de capsare electric ușurează munca în cazul capsărilor repetitive. Capsatoarele sunt alimentate de baterii sau sunt alimentate prin cabluri ce furnizează energia electrică. Capsatoarele electrice sunt mai scumpe decât variantele manuale.

Utilizate în regim automat, dacă nu există măsuri de siguranță, tind să provoace mai multe accidente. Din fericire, capsatoarele electrice profesionale au setări de siguranță sau piedici care opresc capsatorul să tragă dacă este folosit incorect. Unele versiuni ale acestor pistoale de capsare automate, alimentate cu energie electrică, sunt versatile și pot trage capse sau cuie. Dacă credeți că veți folosi intens un pistol de capsare pentru proiecte de mobilier, un capsator electric poate fi soluția eficientă. Capsatoarele electrice se descurcă bine în unghiuri incomode unde acționarea unui pistol de capsare manual ar fi dificilă sau chiar imposibilă.

Capsatoarele pneumatice

Capsator Manual JK45-783S
Capsatorul JK45-783 este un instrument pneumatic profesional fabricat în Suedia, cu o forță de impact extrem de mare. Foloseste capsele JK783 cu lungimea piciorului de 25, 29, 32, 35, 38, 44 sau 51mm.

Aceste capsatoare sunt utilizate pentru lucrări de prindere placaje, OSB sau gipscarton pe lemn sau pentru fabricarea ambalajelor din lemn. De asemenea, sunt recomandate pentru montajul lambriului, parchet și plinte, producția de mobilă, cutii și rame din lemn. Capsatoarele pneumatice sunt considerate ca fiind cele mai puternice versiuni ale capsatoarelor pentru mobilă. Modelele cu acționare pneumatică funcționează cu aer comprimat, nu există arcuri în acționare, în schimb, producătorii echipează scula cu un cilindru pneumatic. Când apăsați declanșatorul, aerul comprimat este furnizat, iar distribuitorul îl trimite către cilindru. Capsatoarele pneumatice sunt mai grele dar sunt cele mai durabile. Aceasta este cea mai bună alegere pentru fabricile de mobilă atunci când operațiile sunt făcute într-un ritm rapid.

Care pistol pentru capsare este mai bun?

Alegeți mai întâi capsele în funcție de ceea ce doriți să faceți. Plecați de la tipul de aplicație pe care îl aveți de rezolvat. În final, alegeți capsatorul recomandat pentru capsele selectate anterior.

Versatilitatea este, de asemenea, un avantaj de luat în considerație. Tipul de capsă pe care va trebui să îl utilizați va varia în funcție de ceea ce fixați. Capsele sunt disponibile în versiuni cu coroană plată sau rotundă, cu lățimi diferite ale coroanei.

Capsele înguste au cel mai mic tip de coroană. Sunt ușor de ascuns. Acoperă o suprafață mai mică decât capsele cu lățime (coroană) medie și cele late. Adesea sunt folosite pentru finisaje precum montaje de plinte, cornișe și alte lucrări delicate, dar sunt excelente și pentru lucrările din lemn și placaj. Sunt o alegere excelentă atunci când doriți să economisiți consumabile și să reduceți costurile de producție.

Capsele cu coroana medie se utilizează atunci când trebuie să acoperiți o suprafață mai mare de material decât vă permite coroana îngustă. Au mai multe utilizări decât o capsă cu coroană îngustă și sunt adesea folosite în industria mobilei și în construcția caselor.

Capsele cu coroană lată au o mulțime de utilizări similare cu capsele cu coroană medie. Când estetica nu este atât de necesară, o capsă cu coroană largă este o alegere excelentă deoarece acoperă o suprafață mare. Capsele cu coroană lată sunt recomandate în special pentru închiderea cutiilor de carton.

Lungimea piciorului este, de asemenea, un factor important. Capsatoarele ce permit utilizarea de capse cu diferite lungimi ale piciorului sunt mai versatile.

Regula standard la alegerea lungimii piciorului capselor

O regulă excelentă pentru a alege corect lungimea capsei pentru aplicația dvs. este să luați grosimea materialului pe care vreți să-l fixați și să o înmulțiți cu trei. Deci, dacă materialul pe care îl fixați are o grosime de 6 mm, ar trebui să alegeți o lungime a capsei de 18 mm. Dacă lungimea rezultată din calcul nu este disponibilă vă recomandăm cea mai apropiată lungime de picior, mai scurtă.

Pentru tapițerii și materiale subțiri

Dacă aplicația dvs. folosește material textil sau alt material subțire, vă recomandăm să adăugați 4 mm la grosimea materialului utilizat. Deci, dacă materialul dvs. are o grosime de 3 mm, utilizați lungimea piciorului de 7 mm. Dacă lungimea rezultată din calcul nu este disponibilă vă recomandăm cea mai apropiată lungime de picior, mai scurtă.

Capsare pe materiale dure

Pentru a obține o îmbinare robustă atunci când fixați ceva pe materiale dure, cum ar fi lemnul de esență tare, vă recomandăm să folosiți o capsă cu lungimi de picior de două ori mai mari decât materialul care necesită fixare. Dacă lungimea rezultată din calcul nu este disponibilă vă recomandăm cea mai apropiată lungime de picior, mai scurtă.

Determinarea celui mai potrivit pistol de capsare pentru nevoia ta depinde de mai mulți factori. Dacă vă așteptați să utilizați un pistol de capsare în mod regulat, pentru proiecte mai mari, cum ar fi pardoseli, instalarea de folii pentru acoperiș, lucrări mari de tapițerie sau pentru instalarea de izolații, plinte, ornamente din lemn, un capsator electric ar putea fi cel mai bun. Gândiți-vă la manipulare – capsatoarele electrice tind să fie mai grele și mai dificil de manipulat decât pistoalele de capsare manuale, mai ușoare. Pe de altă parte, dacă aveți nevoie de forță pentru a introduce capse în lemn, un capsator electric este mai puternic. Pentru hobby și alte sarcini ocazionale, cum ar fi reparațiile rapide, un pistol de capsare manual ar trebui să fie suficient.

Atât capsatoarele pneumatice, cât și cele electrice sunt portabile, dar pistoalele pneumatice tind să fie mai mari și mai grele. Ambele tipuri pot avea cabluri sau conducte ce leagă unealta de sursa sa de alimentare. Furtunurile de aer sau cablurile electrice de-a lungul podelei și în zona de lucru pot fi surse de pericol. Dacă un pistol de capse pentru tapițerie ar trebui să fie mai mic și mai manevrabil, un capsator folosit pentru încadrarea pereților sau pentru atașarea placajelor trebuie să fie suficient de puternic pentru a introduce elementele de fixare mai mari suficient de adânc în lemn. Unghiurile incomode și sarcinile repetitive pot provoca răni și dureri cu oricare dintre instrumente.

Din punct de vedere al costului, pistoalele electrice cu capse sunt de obicei mai ieftine decât uneltele pneumatice, dar sunt și mai dificil de reparat, ceea ce poate majora costul lor total.

Considerații privind siguranța

Ori de câte ori lucrați cu un pistol de capsare, siguranța este un aspect important. Citiți instrucțiunile și manualele și familiarizați-vă cu caracteristicile de siguranță ale instrumentului dumneavoastră înainte de a utiliza pistolul de capsare. Capsele pe care le utilizați trebuie să fie compatibile cu instrumentul dvs., tipul greșit de capse poate provoca blocarea capsatorului.

Purtați întotdeauna protecție pentru ochi și mănuși când utilizați un pistol de capsare. Verificați de două ori modul în care poziționați capsatorul înainte de a apăsa declanșatorul. Tratați un pistol cu ​​capse cu aceeași precauție și cu aceeași atenție pentru siguranță ca și pentru o armă, deoarece, în multe privințe, pistoalele cu capse sunt foarte asemănătoare cu armele reale. În mâinile nepotrivite, sau atunci când sunt utilizate neglijent sau necorespunzător, pot provoca multe daune, inclusiv răni grave și permanente.

Dorești mai multe informații despre capsatoarele recomandate pentru industria mobilei? Contactează-ne, completează chestionarul din acest link.