Reducerea costului cu folia stretch

Reducerea costului cu folia stretch folosită la ambalare și reducerea costurilor de ambalare în general sunt obiective legitime pentru orice companie. Putem face ceva în privința aceasta? Dacă acum folosești o folie stretch fără întindere, da putem. Ați putea decide să treceți de la foliile standard, la foliile stretch ce permit întinderea, care funcționează foarte bine la grosimi mici (de exemplu, ST501, MW501). În rândurile de mai jos, discutăm despre costul, calitatea și considerentele de mediu ale unei astfel de decizii.

Comparație de costuri

La achiziționarea foliei stretch, foarte mulți manageri de achiziții verifică și compară „prețul pe rolă” sau „prețul pe kg”. Este corectă doar această analiză? Noi știm că nu este. Indiferent de ceea ce cumpărăm, ar trebui să analizăm și să comparăm întotdeauna prețul foliei pentru un produs ambalat – de exemplu, prețul pentru înfolierea unui palet. În tabelul de mai jos este făcută o astfel de comparație:
Caracteristica Folie stretch fără pre-întindere, de grosime 23 microni Folie stretch aplicată cu o întindere de 50% Folie stretch aplicată cu o întindere de 150%
Greutatea brută a rolei de folie (kg) 5 2,73 2,54
Greutatea miezului rolei (kg) 1 0,25 0,37
Grosimea foliei (microni) 23 10 5
Lățimea rolei (mm) 500 450 440
Preț (euro/rolă) 10 9,33 8,20
Preț (euro/kg) 2,0 3,4 3,2
Lungimea foliei, întinsă (m) 379 600 1000
Prețul pe metru de folie întinsă pe palet (euro) 0,0264 0,0156 0,0082
Economii de până la (%) 0% -41% -69% 
Conform exemplului din tabel, o rolă de folie fără întindere de 23 microni, de 5kg, are un preț de 2 eur/kg. În același timp, o folie ce poate fi întinsă, are un preț mai mare, de 3,2 – 3,4 eur/kg. Deși acest preț este mai mare, acest tip de folie permite o economie de costuri de 41-69%, deoarece sunt disponibili mai mulți metri liniari de folie, cu care pot fi înfoliați mai mulți paleți. Pe scurt, explicația este aceea că pentru ambalare se consumă metri liniari de folie, nu kg, și trebuie să verifici întotdeauna câți paleți poți înfolia cu o rolă de folie. Deci criteriul de comparație trebuie să fie prețul pe metru de folie utilizată.

Calitatea ambalării

Am demonstrat mai sus că la analiza achiziției de folie trebuie comparat prețul pe metru de folie. Pe de altă parte, trebuie explorată și calitatea înfolierii. Am stabilit deja că foliile care permit întinderea, prin acest proces, se subțiază. În exemplul de mai sus, prin întindere cu 50% sau 150% o folie poate ajunge la 10 sau 5 microni. Întrebarea este: poate o folie întinsă, cu grosime de 5-10 microni să asigure stabilitatea încărcăturii pe palet la fel ca o folie de 23 de microni fără întindere? Răspunsul este da, deoarece foliile tehnice special fabricate pentru a fi aplicate prin întindere au un avantaj esențial: ele aplică forța mai mare de strângere în situația în care întinderea foliei este cea mai mare (vezi graficul). În concluzie, foliile ce permit rigidizarea lor prin întindere, asigură stabilitatea pachetelor pe palet la o grosime a foliei aplicate mult mai mică.

Considerații privind protecția mediului

Dacă folosim la ambalare mai puțin plastic înseamnă mai puțin CO2 astăzi și mai puține taxe pe plastic în următorii ani. Pentru a înțelege impactul asupra mediului, vă prezentăm un exemplu de companie care consumă anual 2000 de role de folie stretch, de 5 kg, cu grosime de 23 microni (un total de 10.000 kg anual). 1 kg de plastic produce în medie 2 kg de CO2. Înlocuind această folie cu o folie ce permite o întindere de 150% se elimină o cantitate de plastic echivalentă cu cantitatea de CO2 produsă de 5-6 autovehicule pe an.

Concluzii

Calculele din acest articol ne ajută să înțelegem că avem nevoie de o mică schimbare în mentalitatea noastră și puțin mai multă încredere în noile tehnologii. Utilizând noile folii stretch tehnice am putea oferi viitoarei generații reduceri semnificative de costuri și o lume cu mai puțin CO2. Vă stăm la dispoziție pentru a face un calcul de optimizare adaptat pe procesele voastre de producție și ambalare. Solicită o vizită a specialiștilor noștri, este gratuită.