Beneficiile utilizării coboților în paletizare

Sarcini utile mai mari, o rază extinsă, ușurința de programare și operare și caracteristici de securitate mai bune permit utilizarea noilor generații de coboți în operațiunile de paletizare.

O categorie de roboți recunoscută pentru ușurința în utilizare și programare este cea a coboților. De când primul cobot a fost introdus în industria ambalajelor în urmă cu peste un deceniu, OEM-urile care oferă această tehnologie au proiectat ecrane tactile și alte gadgeturi ce permit operatorilor cu puțină sau fără experiență să programeze rapid și ușor traseul cobotului. Unele modele de coboți permit chiar operatorului să-i programeze ghidându-le manual mișcările.

Pe lângă ușurința în utilizare și programare, cea mai distinctivă caracteristică a unui cobot este, fără îndoială, capacitatea sa de a lucra alături de oameni. Până de curând, coboții au fost proiectați mici și ușori, făcându-i ușor de mutat la diferite linii de ambalare. Au preluat în primul rând sarcini de ambalare relativ simple, repetitive, care necesită o capacitate de încărcare mică. Dar producătorii de coboți aduc acum beneficiile acestor sisteme inclusiv în munca de paletizare, cu sarcini utile mai mari și cu brațe având o rază de acțiune mai mare.

Din punctul de vedere al unui producător de coboți, configurarea pentru paletizare necesită doar patru pași:

  1. introducerea dimensiunilor paleților;
  2. introducerea dimensiunilor și greutății coletului;
  3. setarea modelului de încărcare a paletului; și
  4. setarea vitezei de mișcare și a accelerației.

Având în vedere simplitatea configurării, un astfel de sistem poate fi pus în funcțiune în câteva minute.

KASSOW ROBOTS
KR1015 de la Kassow Robots

Coboți utilizați în paletizare

KR1018 de la Kassow Robots este un cobot cu șapte axe care are o sarcină utilă de 18 kg și o rază de acțiune de 1000 mm, făcându-l potrivit pentru sarcini industriale precise și repetitive care necesită o rezistență mare, cum ar fi îngrijirea mașinilor, asamblarea, asigurarea calității, paletizare și operațiuni de ridicare și plasare. Kassow Robots promite că interfața ușor de utilizat și conceptul plug-and-play ale cobot-ului cu șapte axe îl fac accesibil întreprinderilor mici și mijlocii care nu au angajați ingineri de roboți în echipele lor.

A șaptea axă a KR1018 este „articulația încheieturii mâinii”. Ea oferă o manevrabilitate sporită și o gamă de mișcari crescută. A șaptea axă permite, de asemenea, aplicații de distribuire continuă, sudare și îndepărtare a materialului, indiferent de unghiul de acces, fără a fi necesară reorientarea brațului. Cu o greutate de doar 34 kg, cobotul poate fi mutat cu ușurință pentru a îndeplini diferite sarcini în alte zone ale firmei.

Gripper electric cu vacuum și gripper cu 2 degete, montate pe același braț de cobot

Sistem de paletizare de la OnRobot

O altă soluție de paletizare cu cobot, concepută pentru flexibilitate maximă și ușurință în utilizare este noul sistem de paletizare de la OnRobot. Platforma poate gestiona tipuri diferite de pachete, ambalaje, modele, paleți și înălțimi de stivuire și permite utilizatorilor să aleagă sistemul de paletizare care funcționează cel mai bine pentru aplicația lor specifică. Compatibil cu coboții și roboții industriali ușori de la Kassow Robots, Doosan, Fanuc, Omron, Techman și Universal Robots, OnRobot Palletizer este disponibil ca un sistem complet out-of-the-box sau sub forma de componente individuale ce trebuie alese pentru a crea o soluție mix-and-match.

Paletizatorul include patru produse hardware și software noi. Primul este software-ul de paletizare OnRobot al companiei, care ghidează utilizatorii prin întreaga implementare de la început până la sfârșit prin intermediul unei singure interfețe inteligente pentru toate componentele. Potrivit OnRobot, software-ul este conceput pentru a reduce timpul de implementare prin eliminarea complexității, permițând chiar și utilizatorilor finali neexperimentați să implementeze sistemul într-o fracțiune din timpul necesar utilizării interfețelor tradiționale de programare. O altă componentă a sistemului este prinderea electrică OnRobot 2FGP20, cu o sarcină utilă de 20 kg și brațe personalizabile, care pot gestiona cutii de carton standard, precum și cutii deschise și produse gata de depozitare, în timp ce manevrează și foile antiderapante fără a schimba gripperul sau fără a necesita suplimentar, manipulare.

Cel de-al treilea produs este OnRobot Lift100, un ascensor robust cu o sarcină utilă totală de 100 kg care oferă o a șaptea axă pentru mărcile de roboți industriali ușori și coboți. Iar ultima componentă este OnRobot Pallet Station, care constă din dispozitive de alimentare cu paleți durabile, montate pe podea, concepute pentru a asigura o poziționare consistentă, fiecare echipată cu un senzor încorporat pentru detectarea prezenței paleților.

Integratorii de soluții de automatizare care au testat sistemul OnRobot Palletizer spun că acesta are trei avantaje principale față de actualele sisteme de paletizare: „Este rapid de implementat. Are o interfață de programare ușor de utilizat. Iar greutatea dispozitivului de prindere este optimă, făcând soluția ideală pentru o gamă largă de aplicații de paletizare colaborativă, inclusiv în industrii precum cea alimentară și a băuturilor, unde există un flux mare de cutii deschise gata de a fi paletizate și unde cutiile se prind folosind un sistem tradițional deoarece prinderea cu vid nu este posibilă.

Descoperă uneltele OnRobot disponibile pentru diverse aplicații cu coboți

Componente individuale ce pot fi alese pentru a crea o soluție mix-and-match