Ce este ambalarea terțiară sau EoL și cum influențează ea experiența clientului

Scopul final al ambalării este trecerea produsului prin tot lanțul de aprovizionare, culminând cu o achiziție și o experiență pozitivă pentru clienți.

IHOPE REAL este o companie specializată în automatizări pentru linii de ambalare de tip End-of-line (EoL) sau ambalare terțiară. Ambalarea terțiară constă în ultimele operațiuni realizate pe linia de ambalare și vizează pregătirea produselor pentru transport. Această categorie de ambalare variază în funcție de operațiunile de ambalare anterioare care o preced, deoarece fiecare nivel de ambalare – primar, secundar și EoL/terțiar – sunt secvențiale și interdependente.

Comerțul modern este rezultatul marketingului de masă, al producției în masă și al distribuției în masă. Ultima parte din această trilogie este posibilă datorită ambalajului EoL. Partea de ieșire a lanțului de aprovizionare conectează producătorii produselor de clienții lor. Pot fi implicați și diferiți intermediari (de exemplu, comercianți en-gros, centre de distribuție și comercianți cu amănuntul). Diverse funcții sunt implicate (de exemplu, transportul, manipularea materialelor și depozitarea/stocarea). Productivitatea și eficiența atât a intermediarilor, cât și a funcțiilor, sunt afectate de ambalajul EoL.

Ambalajul EoL unește articolele individuale într-un încărcătura paletizabilă care trebuie să rămână intactă până la dezmembrarea sa de către un intermediar din lanțul de aprovizionare. Orice dezmembrare neplanificată – de exemplu, cauzată de forțe fizice întâlnite în lanțul de aprovizionare – poate duce la pierderea și deteriorarea produsului. Dacă compromiterea face produsul nevandabil, consecințele depășesc pierderea unei vânzări; toate resursele consumate vor fi fost risipite. O altă consecință, cu efecte negative, este afectarea încrederii dintre membrii lanțului de aprovizionare.

Toate nivelurile de ambalare îndeplinesc funcțiile de protecție, de comunicare și de facilitare și utilitate. Când vorbim despre protecție, ne referim atât la protecția conținutului (așa cum s-a descris mai sus), cât și la protecția oamenilor din apropiere. Datorită dimensiunii și greutății sale, o încărcătură paletizabilă compromisă reprezintă un pericol fizic. Un exemplu al funcției de comunicare în ceea ce privește ambalajul EoL este o etichetă RFID care îl identifică. De asemenea, un exemplu al funcției de facilitare este utilizarea paleților de calitate.

Procesele de ambalare cele mai utilizate

Ceea ce merită menționat despre procesul de paletizare este adaptarea dimensiunilor paleților la dimensiunile încărcăturii. Când încărcătura depășește marginile paleților aceasta poate fi mai puțin stabilă și poate fi greu de manipulat și depozitat. De asemenea, zona goală dintre marginea încărcăturii și marginea paleților poate compromite și metodele de ancorare a încărcăturii pe palet, cum ar fi ambalarea cu folie stretch sau cu bandă de fixare.

Ambalarea cu folie stretch este cea mai utilizată metodă pentru a menține încărcătura intactă. Rezistența necesară a foliei stretch depinde de variabile cum ar fi tipul constructiv (fabricarea prin turnare sau suflare), grosimea, gradul de suprapunere și strângerea, printre altele.

O altă operațiune de ambalare intens utilizată este ambalarea în cutii de caton. Sigilarea cutiilor poate fi realizată prin bandă adezivă, lipici sau cu capsatoare.

Operațiunile de ambalare în folie shrink sunt populare pentru anumite aplicații, cum ar fi baxarea sticlelor de plastic pentru băuturi, unde folia este contractată prin căldură. Acest proces duce la crearea unui bax, ambalajul având și câte o deschidere la fiecare capăt, care servește ca mâner.

Codificarea, etichetarea și imprimarea facilitează urmărirea și transparența în întregul lanț de aprovizionare. Informațiile prezentate pe ambalajele de la sfârșitul liniei de producție sunt la fel de importante ca informațiile de pe ambalajul primar.

Sistemele de transport cu conveioare, benzi transportoare mută articolele între stațiile de ambalare de la sfârșitul liniei de producție, echilibrând ratele lor de producție, în condițiile în care acestea pot fi diferite. Acest lucru se realizează prin utilizarea de mese de acumulare, precum și prin viteze de transport care variază de la intermitente la constante.

Avantajele automatizării ambalării

IHOPE REAL este o firmă specializată în automatizări pentru linii de ambalare, iar nivelul adecvat de automatizare pentru ambalarea la sfârșitul liniei de producție (EoL) depinde de eficiența și productivitatea operațiunilor upstream. Chiar dacă unele operațiuni de ambalare EoL pot fi efectuate manual, acest lucru nu înseamnă că ar trebui să fie și realizate manual. Automatizarea este necesară pentru a asigura standardizarea în producția în masă și pentru a face față volumelor mari de produse, chiar și când operațiunile upstream sunt concentrate pe un singur produs.

Strategiile de marketing, precum lansarea de noi produse sau extinderi de linii de produse, pot afecta și ele operațiunile de ambalare EoL, cerând o flexibilitate crescută. Cerințele și tendințele din comerțul cu amănuntul pot influența, de asemenea, operațiunile de ambalare EoL, cu retaileri de diferite dimensiuni care solicită ambalaje adaptate nevoilor lor.

Sustenabilitatea reprezintă, de asemenea, o provocare pentru ambalarea EoL, deoarece sunt impuse cerințe în tot lanțul de aprovizionare, iar reducerea surselor de deșeuri poate fi un obiectiv important. În consecință, nivelul de automatizare pentru ambalarea EoL ar trebui să fie unul care să răspundă tuturor acestor factori, menținând eficiența și flexibilitatea necesare.